Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Από την Αλέξα στην Σίρι, και από τα chatbots στις διάφορες σελίδες αγορών μέχρι τα έξυπνα αυτοκίνητα, ζούμε σε ένα κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη βασιλεύει (σε σημείο που να πρέπει πλέον να αποδείξεις ότι δεν είσαι ρομποτ - prove that you are not a robot, to a robot).
Αν αγνοήσουμε για λίγο την τραγική ειρωνεία των πραγμάτων, πρέπει να παραδεχτούμε - και να αποδεχτούμε - ότι η ζωή μας πλέον ορίζεται από τεχνητή νοημοσύνη.
Με την τεχνητή νοημοσύνη να απλώνει τα πλοκάμια της παντού, πώς θα μπορούσε να μείνει ανέγγιχτος ο τομέας του μάρκετινγκ;
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του μάρκετινγκ και της κειμενογραφίας (content writing) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και τα κείμενα που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να είναι η νέα μόδα.
Ο ντόρος γύρω από το AI-generated content (περιεχόμενο που προκύπτει μέσω τεχνητής νοημοσύνης) είναι τεράστιος και πολλές εταιρείες βιάζονται να πηδήξουν στο βαγόνι της τεχνητής νοημοσύνης και να καρπωθούν τα οφέλη αυτής της νέας τεχνολογίας.
Άλλωστε γιατί να θέλει μια εταιρεία να ξοδέψει χρόνο και χρήματα σε ανθρώπινο συγγραφέα αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλα όσα χρειάζεσαι;
Ο ενθουσιασμός φαίνεται να είναι δικαιολογημένος, καθώς το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη είναι εύκολο να παραχθεί και δεν απαιτεί εκτενή ανθρώπινη συμβολή.
Μαζική παραγωγή σε λιγότερο χρόνο και λιγότερο κόστος. Φανταστικό, έτσι;
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να έχουν στα χέρια τους περιεχόμενο για διάφορες πλατφόρμες με μία μόνο κίνηση. Ψάχνεις για αποτελεσματικό περιεχόμενο SEO που βασίζεται σε αλγόριθμους; Κανένα πρόβλημα. Ψάχνεις πιασάρικα μπλοκ που θα τραβήξουν το κοινό σου; Ευκολάκι. Θες έξυπνα άρθρα και περιγραφή προϊόντων; Το έχεις!
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σου δώσει ότι χρειάζεσαι. Φτηνότερα και γρήγορα. Είναι λοιπόν η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον του μάρκετινγκ;
ΌΧΙ, δεν είναι. Ναι, καλά διαβάσετε.
Η τεχνητή νοημοσύνη, δεν είναι το μέλλον του μάρκετινγκ. Γιατί; Η αλήθεια είναι πως όσο φανταστική και να ακούγεται η δημιουργία περιεχομένου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ούτε τόσο ρόδινα. Μια πιο προσεκτική ματιά και ενδελεχής ανάλυση στην τεχνητή νοημοσύνη και στο τι έχει να προσφέρει θα δείξει ότι τα μειονεκτήματα υπερτερούν κατά πολύ των πλεονεκτημάτων της χρήσης της.
Και εξηγώ γιατί.
1. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να καταλάβει την ανθρώπινη συμπεριφορά
Ο όμοιος θέλει τον όμοιό του.
Δυστυχώς όμως η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κατανοήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά επειδή η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι άνθρωπος.
Μπορεί να μην ακούγεται και πολύ σημαντικό, αλλά στην ουσία αυτή η σύνδεση μεταξύ της μάρκας σας και του κοινού σας, είναι αυτό που θα μετατρέψει ένα δυνητικό αγοραστή σε ένθερμο, πιστό πελάτη.
Εάν θέλετε λοιπόν να προσελκύσετε τους υποψήφιους πελάτες, πρέπει να τους προσεγγίσετε σε προσωπικό επίπεδο και να συνδεθείτε μαζί τους, δείχνοντας κατανόηση και ενσυναίσθηση. Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να καταλάβει τους αγώνες ενός συνανθρώπου του. Και μόνο ένας ανθρώπινος συγγραφέας μπορεί να παράξει ένα κείμενο με τόσο δυνατό περιεχόμενο ώστε να αγγίξει το κοινό του.
Η τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να κατανοήσει και δεν παράγει συναίσθημα. Δυστυχώς αυτή η έλλειψη κατανόησης αντικατοπτρίζεται στο περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Γρήγορο φτηνό περιεχόμενο χωρίς συναίσθημα.
Ναι, μπορείς να έχεις φτηνό περιεχόμενο με την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά πόσο φτηνό είναι το φτηνό; Αν θες να χάσεις την επαφή και την σύνδεση με το αγοραστικό κοινό σου, τότε η τεχνητή νοημοσύνη είναι η λύση σου. Μπορείς να ρισκάρεις όμως να χάσεις κάτι τόσο πολύτιμο;
2. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να είναι δημιουργική
Η τεχνητή νοημοσύνη στερείται δημιουργικότητας και δεν μπορεί να σκεφτεί νέες ιδέες. Είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί δημιουργικό περιεχόμενο όταν η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι να ανακυκλώσει και να επαναχρησιμοποιήσει υπάρχουσες ιδέες, αλλά ποτέ να βρει νέες.
Ένας ανθρώπινος συγγραφέας είναι δημιουργικός, ξεχωριστός και έχει το δικό του μοναδικό στυλ που τον βοηθά να δίνει στην μάρκα σου τη δική της ιδιαίτερη φωνή και χαρακτηριστικό ύφος.
Ένας ανθρώπινος συγγραφέας δημιουργεί. Η τεχνητή νοημοσύνη απλώς αναπαράγει. Είναι αυτό που ζητάς για την μάρκα σου; Ανακυκλωμένα, χιλιοειπωμένα, τετριμμένα κείμενα που στερούνται δημιουργικότητας;
3. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν ξέρει από γκρίζο
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετική στο να ακολουθεί αλγόριθμους και να διαλέγει λευκό έναντι μαύρου. Παράγει ακριβώς αυτό που της λες να παράξει. Το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ συγκεκριμένο, και απόλυτο, αγγίζοντας στην ουσία τα άκρα των δύο πλευρών. Είναι είτε λευκό είτε μαύρο.
Δυστυχώς, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει τις λεπτές αποχρώσεις του γκρι που υπάρχουν ενδιάμεσα στο μαύρο και στο άσπρο διότι η τεχνητή νοημοσύνη όντας τεχνητή, και αφού ακολουθεί συγκεκριμένους αλγόριθμους, δεν ξέρει από γκρίζο.
Παρόλα αυτά τίποτα στη ζωή δεν είναι καθαρά άσπρο ή καθαρά μαύρο, και το περιεχόμενο που δημιουργείται κάτω από τέτοιες συνθήκες θεωρείται ανειλικρινές και όχι αυθεντικό.
Γιατί να θες να χρησιμοποιήσεις περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη που είναι απόλυτο σε μια από τις δύο άκρες; Λευκό ή μαύρο; Αν θες να τραβήξεις το κοινό σου, τότε καλύτερα να κινηθείς σε αποχρώσεις του γκρι.
4. Η τεχνητή νοημοσύνη στερείται κοινής λογικής
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακριβώς αυτό: τεχνητή.
Ακολουθεί το σύνολο των οδηγιών και των αλγορίθμων σας και κάνει τέλεια δουλειά στο να εκτελεί ακριβώς αυτό που το έχετε προγραμματίσει να κάνει.
Ωστόσο, η κοινή λογική είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό και η τεχνητή νοημοσύνη, ως τεχνητή, θα δημιουργήσει περιεχόμενο που στερείται αυτού του χαρακτηριστικού. Το περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται φτιαχτό, ψεύτικο, ρομποτικό και συχνά πομπώδες.
Μπορεί εμείς οι άνθρωποι να έχουμε την ίδια χρονική συγκέντρωση προσοχής με ένα χρυσόψαρο, πάνω-κάτω 8 δευτερόλεπτα, αλλά μέσα σε αυτά τα 8 δευτερόλεπτα είμαστε εξαιρετικά ικανοί να απορρίψουμε οτιδήποτε μας φαίνεται προσποιητό.
Μέσα σε 8 δευτερόλεπτα ο δυνητικός αγοραστής σου θα έχει σκανάρει την ιστοσελίδα, μπλοκ ή άρθρο σου και θα έχει αποφασίσει αν αξίζει να ασχοληθεί μαζί σου και με την μάρκα σου. Κάπου στα 5 δευτερόλεπτα θα έχει ήδη πάρει απόφαση και είτε θα σερφάρει σε άλλες σελίδες ψάχνοντας εναλλακτικά προϊόντα, είτε θα σου έχει αφιερώσει ακόμη λίγο χρόνο.
Μάντεψε λοιπόν πότε θα έχεις το πιο γρήγορο bounce rate στη σελίδα σου. Με περιεχόμενο που έχει γράψει ανθρώπινος συγγραφέας (που καταφέρνει να αγγίξει το κοινό σου) ή με περιεχόμενο που έχει φτιαχτεί με τεχνητή νοημοσύνη (και που στερείται δημιουργικότητας και κοινής λογικής);
5. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει χιούμορ
“Το χιούμορ είναι η συντροφιά της ελπίδας. Ανάμεσα σε άλλα πράγματα πιστεύω ότι το χιούμορ είναι μια ασπίδα, ένα όπλο, ένας τρόπος επιβίωσης” Odgen Nash.
Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Η ανθρωπότητα βρίσκεται στον κυκλώνα μιας νέας οικονομικής κρίσης ενώ ακόμη μαζεύει τις πηγές της από την πανδημία. Οι άνθρωποι χρειάζονται να βρουν μια θετική νότα στη ζωή τους. Δεν ψάχνουν καλογραμμένα, ψυχρά κείμενα. Δεν ζητούν μια μάρκα που θα τους πασάρει εκτενές, ανακυκλωμένο περιεχόμενο.
Το αγοραστικό κοινό χρειάζεται από την μάρκα σας να τους κάνει να νιώσουν καλά.
Αν με το περιεχόμενό σας μπορέσετε να σκάσετε ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των αναγνωστών σας θα καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή τους (ναι και τα 8 ολόκληρα δευτερόλεπτα!). Κάντε τους όμως να γελάσουν και θα έχετε πιστούς ακόλουθους να τρώνε από την παλάμη σας.
Επομένως, το χιούμορ είναι ένας δυνατός άσσος στο χέρι του μάρκετινγκ - ειδικά καθώς η πανδημία έχει αφήσει πίσω του μια αγχωμένη και μερικές φορές καταθλιπτική ανθρωπότητα.
Μπορεί όμως η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιήσει χιούμορ; ΌΧΙ, δεν μπορεί. Αλλά εσύ, μπορείς να διαλέξεις ανθρώπινους συγγραφείς για την μάρκα σου, ειδικά αυτούς με καλή αίσθηση του χιούμορ.
Τελικά, είναι η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον του μάρκετινγκ;
Ομολογουμένως, το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει έδαφος και αυτό το είδος περιεχομένου γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ανάμεσα σε εταιρείες που ψάχνουν γρήγορες και φτηνές λύσεις.
Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε content, παρατηρούμε ραγδαία πτώση στην ποιότητα του περιεχομένου που φτάνει στο καταναλωτικό κοινό. Το καλογραμμένο, στοχευμένο, έξυπνο περιεχόμενο πλέον παραμερίζεται και θυσιάζεται στον βωμό της τεχνητής νοημοσύνης που συχνά ακολουθεί τη φόρμουλα «one size fits all».
“Content is King”
Aυτό είναι το μάντρα που θα ακούσεις ξανά και ξανά. Και ισχύει. Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς διότι έχει την δύναμη είτε να ανεβάσει είτε να καταστρέψει μια μάρκα. Αν επιλέξεις την τεχνητή νοημοσύνη για το μάρκετινγκ σου τότε θα έχεις ένα μοναχικό βασιλιά χωρίς ακολούθους, να βασιλεύει ένα μίζερο βασίλειο χωρίς επιτυχία.
Μπορείς να πηδήξεις και εσύ στο βαγόνι της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως ποιο θα είναι το κόστος αυτού του άλματος; Η ζημιά που θα προκαλέσεις στη μάρκα σου είναι τεράστια. Και όταν αποφασίσεις να επιστρέψεις σε μια ανθρώπινη ομάδα συγγραφέων για το branding σου, ίσως να είναι πολύ αργά για να αντιστραφούν οι ζημιές.
Over and out! Bold Marketing
Comments