top of page
  • Writer's pictureBold Marketing

Marketing vs Branding

Updated: Feb 2, 2022

Σκέψου για λίγο τον Μπάτμαν. Δεν μπορείς να πεις. Επιφανής φυσιογνωμία στον κόσμο των υπερ-ηρώων. Με την κάπα του, την μυστηριώδη μάσκα, και το φοβερό μπατμομπιλ έρχεται και σώζει τον κόσμο όταν όλα στην Γκόθαμ Σίτυ καταρρέουν. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει όμως ο Μπάτμαν με το μάρκετινγκ; Νομίζω ως αναλογία είναι πολύ ταιριαστή, και εξηγώ. Το μάρκετινγκ λοιπόν, είναι ο Μπάτμαν στον εταιρικό κόσμο. Χωρίς τον Μπάτμαν η Γκόθαμ δεν μπορεί να επιβιώσει. Χωρίς το μάρκετινγκ μια εταιρεία δεν μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα της και ως κατ’ επέκταση δεν μπορεί να επιβιώσει από τον θεμιτό ή αθέμιτο και αδίστακτο ανταγωνισμό. Μια εταιρεία χρειάζεται το μάρκετινγκ, όπως η Γκόθαμ χρειάζεται τον Μπάτμαν.


Το Μάρκετινγκ
Εκ των πραγμάτων βασικός στόχος του Marketing είναι να τραβήξει νέους πελάτες, να διατηρήσει τους υφιστάμενους και να αυξήσει τις πωλήσεις μιας εταιρείας.

Το μάρκετινγκ στηρίζεται σε κάποιους βασικούς άξονες. Η εκάστοτε ομάδα μάρκετινγκ θα πρέπει να απαντήσει μια σειρά από ερωτήσεις που θα χαράξουν την πορεία της μάρκας, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου: Δημιουργία πιστών καταναλωτών, δημιουργία δυνατής ταυτότητας και αξίας και κατ’ επέκταση αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας.
Τι είναι το προϊόν που θα διαφημιστεί; Ποια είναι η ιδανική τιμή του για να μπορεί να «αγκαλιαστεί» από το αγοραστικό κοινό; Ποιος είναι ο ιδανικός καταναλωτής; Ποια τα δημογραφικά του στοιχεία και ποιος ο τρόπος να τον προσεγγίσουμε;

Να και ο Ρόμπιν!

Για αρκετά χρόνια ο Μπάτμαν ήταν ο υπερ-ήρωας της Γκόθαμ. Μετά όμως εμφανίστηκαν καινούριοι υπερ-κακοί. Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Ρόμπιν. Ο νέος, εναλλακτικός, μεταμοντέρνος ήρωας, με ριζοσπαστικές ιδέες και με απόλυτο πάθος να εξαγνίσει την πόλη.
Το Branding, είναι ο Ρόμπιν, στον κόσμο της διαφήμισης. Πλέον ζούμε σε εποχές ψηφιακές όπου η μετάδοση πληροφοριών γίνεται αστραπιαία. Επομένως, για να επιβιώσει μια οποιαδήποτε εταιρεία σήμερα εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού, χρειάζεται να επενδύσει όχι μόνο στο μάρκετινγκ, αλλά και στο Branding.
Ο Μπατμαν δυστυχώς δεν είναι αρκετός να σώσει την Γκόθαμ, όπως το Marketing δεν είναι αρκετό να αυξήσει τις πωλήσεις μιας εταιρείας. Η Γκόθαμ θέλει τον Ρόμπιν της, και οι εταιρείες έχουν απόλυτη ανάγκη από Branding. Τι εννοούμε όμως με τον όρο Branding;

Το Branding
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Μάρκετινγκ (American Marketing Association) το "brand" είναι ένα όνομα, ένα λογότυπο, μια έκφραση, ένας όρος, ένα σχέδιο, ένα σύμβολο ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό το οποίο ταυτίζεται με το προϊόν ή την υπηρεσία μιας εταιρείας και την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες παρόμοιες της αγοράς.
Όταν βλέπουμε το λογότυπο της Carlsberg, για παράδειγμα, σκεφτόμαστε αμέσως μία δροσερή απόλαυση, νιώθουμε μία έντονη γεύση να γεμίζει το στόμα μας, θυμόμαστε όλες τις ωραίες στιγμές που έχουμε περάσει με τους φίλους μας στην παραλία, στα πάρτι και ανεπαίσθητα χαμογελούμε με ευχαρίστηση. Και εδώ εννοείται, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα success stories στον κόσμο της διαφήμισης. Το τι νιώθουμε όταν ακούμε το όνομα της Carlsberg, τι εικόνες μας έρχονται στο μυαλό, τι συνειρμούς κάνουμε, και πώς μας προδιαθέτει τα υπέρ του προϊόντος σε σχέση με παρόμοια ανταγωνιστικά, είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων επιτυχούς Branding.

Στόχος του Branding δεν είναι να δείξει την ύπαρξη του προϊόντος προς τα έξω. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του παραδοσιακού μάρκετινγκ. Το Branding όμως έχει εντελώς διαφορετικό στόχο. Στόχος του είναι να δώσει μια υπόσχεση προς τους υποψήφιους και υφιστάμενους καταναλωτές και να χτίσει την ιστορία του προϊόντος με τέτοιο τρόπο που ο καταναλωτής να την αγκαλιάσει και να την αποδεχτεί ως δική του. Μέσω του Branding οι αξίες της μάρκας προωθούνται και η σχέση εμπιστοσύνης πωλητή - αγοραστή χτίζεται σε γερά θεμέλια.

Ποιο έρχεται λοιπόν πρώτο; Branding ή Marketing;
Αν και η κοινή λογική θα μας έλεγε ότι πρώτα έρχεται το μάρκετινγκ και μετά το Branding, η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι εταιρείες πλέον πρέπει να δώσουν έμφαση στο Branding και να διαμορφώσουν την εικόνα της μάρκας τους. Πρέπει να αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν να αντιπροσωπεύει το προϊόν τους και με ποιες αρχές, ιδανικά και εικόνες θέλουν να συνδυάζεται στο καταναλωτικό μυαλό. Ακόμη και αν είστε μια μικρή εταιρεία start-up πρώτιστη σημασία πρέπει να δοθεί στο Branding. Διότι το Branding είναι αυτό που θα κάνει την μάρκα να ξεχωρίσει και αυτό είναι που θα θέσει τα πετυχημένα θεμέλια και θα χαράξει το δρόμο πάνω στον οποίο θα ακολουθήσει το Marketing.

Μπατμαν και Ρομπιν: Δυναμικό Duo

Μπάτμαν και Ρόμπιν – μόνος του ο καθένας δεν βοηθά και ιδιαίτερα την Γκοθαμ - μαζί όμως καταφέρνουν πολλά. Δεν είναι Μπατμαν Vs Ρόμπιν. Δεν είναι είτε ο ένας είτε ο άλλος. Η απόλυτη συνεργασία των δύο είναι αυτό που τους καθιστά πετυχημένους.
Με παρόμοιο τρόπο δεν μιλάμε πλέον για Marketing Vs Branding. To Marketing είναι απαραίτητο για να προωθηθεί το προϊόν στην αγορά, αλλά το Branding είναι αναγκαίο για να το κάνει να ξεχωρίζει. Ο συνδυασμός και των δύο είναι η χρυσή τομή στον κόσμο της διαφήμισης.
Εμείς εδώ στην Bold Marketing, λειτουργούμε κάτω από το τέλειο πάντρεμα των δύο τεχνικών. Αξιοποιούμε στο έπακρον τις πιθανότητες που μας προσφέρουν το Marketing και το Branding, βοηθώντας την εκάστοτε εταιρεία να δημιουργήσει το δικό της Brand story, να προσεγγίσει τους μελλοντικούς της πελάτες με έξυπνο, μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο και να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.
Γιατί να έχουμε μόνο τον Μπάτμαν, αν μπορούμε να έχουμε τον Μπάτμαν και τον Ρόμπιν μαζί; Μάρκετινγκ και ταυτόχρονο Branding, η συνταγή της απόλυτης επιτυχίας.

Γενικός Διευθυντής Bold Marketing.


34 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page